“Mojsushi“ zgodba

Tam nekje v samem srcu mestnega jedra najlepšega mesta na svetu se nahaja naša butična japonska restavracija, ki osvaja srca jedcev že od leta 2010. Zvesti ostajamo pravim japonskim sestavinam, sveži ribi in strasti do izpopolnjevanja tehnik in okusov.

Za najboljšo pripravo sushijev in drugih japonskih specialitet smo kuharje izurili pri izkušenih japonskih kuharskih mojstrih ter pridobljeno znanje združili z veseljem do kuhanja in svežimi sestavinami. Pri nas na krožnik ne boste dobili sušija z zasušenim rižem, ker vse pripravljamo sproti. 

Prste si boste lahko obliznili z različnimi sashimiji in sushiji (nigiri, maki, uramaki,…), priljubljenimi suši rolicami, pestrim izborom riževih skled donburi in slastnimi tradicionalnimi ramni

Nepogrešljive so tudi japonske juhe kot so Miso, Udon in Ishikari nabe.

Izkušnja okusov se ob japonskih jedeh zaokroži s široko izbiro japonskih alkoholnih in brezalkoholnih pijač ter lastnimi koktajli izpod taktirke našega domiselnega barmana. 

Okusno, sveže in lahko!!! 

 

 

Sushi – najpopularnejša tradicionalna japonska jed

Sushi je najbolj razširjena in najpopularnejša tradicionalna japonska jed, ki ob svežini in visoki kvaliteti sestavin zahteva popolno posvetitev pripravi jedi.

Začetki priprave Sushi-ja segajo daleč v zgodovino, ko je “sushi” predstavljal obliko konzerviranja rib in jo je na Japonsko zaneslo v 8. stoletju iz dežel jugovzhodne Azije. Zavijanje svežih rib v fermentiran riž je omogočalo njihovo večmesečno hrambo, zanimivo pa je, da so primerjavi z današnjo pripravo v tistem času fermentiran riž zavrgli. S fermetiranim rižem so konzervirane ribe jedli šele kasneje in jed poimenovali “nare-zushi“. 

Postopek priprave riža za Sushi se je s časoma občutno skrajšal, posledično pa so rižu dodajali svežo ribo. 

“Nare-zushi“ se je z leti razvijal v skladu s posebnostmi in okusi vsake regije Japonske; v Osaki je tako postal priljubljen nekoliko stisnjen in natančno odrezan “Oshi-zushi“, medtem ko je prefektura Shiga še vedno znana po svojih “funa-zushih“ polnjenih z svežim krapom iz jezera Biva. “Edomae zushi“ ali “Tokio sushi“ naj bi bil praviloma nekoliko bolj slan in izrazitejšega okusa. 

Ob vsej pestrosti okusov Sushija na različnih koncih japonske, se je v začetku 19. stoletja po zaslugi kuharskega mojstra Yohei Hanaya, pojavil “Haya-zushi“ ali “hitri sushi”, danes znana oblika sushija, ki se imenuje “nigiri-sushi. Ta se je zaradi priljubljenosti med ljudmi hitro razširil po širšem območju Tokia na takrat popularnih “Suzhi-atai-ih“- stojnicah s hrano, širšo priljubljenost pa naj bi današnja oblika sushija dosegla po potresu Kanto l. 1923, kar je kuharske mojstre s svežimi kulinaričnimi zamislimi pregnalo iz tokijskih “atai-ev“ v domača mesta ter tako priljubljeno jed in kulturo hitrega sushija razširilo po vsej deželi vzhajajočega sonca.

Vrste sushija:

MAKI

Najbolj poznan je “Maki“ ali zaviti suši, ponavadi v morsko algo, lahko pa tudi v tanko omleto, sojine zvitke ali kumaro. Razlikujemo pet vrst Makijev: Hosomaki, Chumaki, Futomaki so sušiji z rižem in nadevom zavitim v algo ali drug ovoj. Razlikujejo se po velikosti in številu nadevov, tako je Hosomaki z eno sestavino najmanjši, sledi Chumaki z 2–3 sestavinami ter Futomaki s 4 ali več sestavinami. Uramaki ali kalifornijski zvitki imajo v morsko algo zavit nadev in na zunanji strani riž. Menda je nastal, ker so se stranke pritožile nad gumijastim okusom alge, zato so kuharski mojstri s spremenjeno obliko sušija elegantno skrili algo pod riž. Temaki je kornetast zavitek napolnjen z rižem, ribo ali zelenjavo, ki sili ven na eni strani. Uporabljamo ga na zabavah, kjer si gostje lahko po svojem okusu napolnite algaste kornete.

 

NIGIRI

Ročno oblikovan pravokotnik iz riža z wasabijem ter rezino lososa ali tune na vrhu. Nadev nigirija se imenuje Neta in je s posebno tehniko narezan na tanke rezine, saj Japonci veljajo za perfekcionisti pri serviranju hrane. Ena izmed različic je tudi Gunkanmaki, zvitek alge do polovice napolnjene z rižem ter ribjimi ikrami ali drugim manjšim nadevom na vrhu.

Za dodatek se pa tudi omlete, piščanca ali konja

 

CHIRASHI

Najpreprostejša oblika sušija je Chirashi ali “raztreseni suši”. V skledi postrežen riž je prekrit z različnimi sestavinami/dodatki imenovanimi “Gu“. Dodatkov je ponavadi 9 in povezujejo različne okuse zelenjave, tofuja, omlet in podobnega. Ker oblika zavijanja dopušča svobodo, priprava Chirashi-ja nekoliko odstopa od sicer pedantne priprave japonskih jedi. Serviran je v skledi kot solata ali v več posodicah glede na velikost omizja oz število jedcev. Najpopularnejši Chirashi na Japonskem presenetljivo ne vsebuje mesa, temveč samo različno svežo zelenjavo, jajca, tofu ali koščke omlete.

 

INARI

Sočne, z rižem in dodatki polnjene dvakrat ocvrte tanke rezine tofuja.

 

OSHI

“Hako“ ali “škatla“ oziroma “škatlast sushi“ je narejen v lesenem modelu “Oshibako“, v katerega naložimo in rahlo stisnemo več plasti sveže zelenjave, ribjega fileja in japonskega riža z vmesnimi premazi. Oshi se odlično dopolnjuje s sojino omako, wasabijem in ingverjevimi rezinami.

 

TEMAKI

Temaki zavitki spominjajo na kornet, le da sestavine tvorijo morske alge, japonski riž ter sveži ribji, zelenjavni nadevi ali morski sadeži. Temakiji so idealnen “finger food“ saj se njihovo velikost in sestavo prilagaja priložnostim. Če razčlenimo besedo ugotovimo, da “Te“ pomeni “roka“, medtem ko “maki“ pomeni “roll“ ali “zvitek“.

 

SASHIMI

Za Japonsko značilna pedantnost je izrazita pri rokovanju z noži ter avtentičnih tehnikah rezanja svežih ribjih filejev. In prav kombinacija avtentičnosti s svežino ribe naredita Sashimi še privlačnejši in zanimivejši. Sashimi so praviloma tanke rezine sveže ribe, postrežene brez riža… PREVERI DODAJ KAJ DAMO NA KROŽNIK