Facebook
October 2013

SUSHI PAKETI PO LJUBLJANI

Pred kratkim smo začeli dostavljat naše sushi pakete po Sparovih trgovinah po Ljubljani. Pričeli smo z dvema lokacijama ter zaradi velikega povpraševanja ponudbo še razširili po drugih lokacijah. Do sedaj nas najdete v Spar BTC hala A, Spar Čopova, Spar Zeleni dvor, Spar Kapitelj, InterSpar Vič, InterSpar CityPark,  v veleblagovnici Nama v kletnih prostorih ter v restavraciji Štorklja v UKC-ju in v restavraciji Orion Exspress v kletnih prostorih poslovne stavbe Slovenskih železnic.

Kmalu obljubljamo, da se še pojavimo tudi na drugih lokacijah in upamo, da bomo ponudbo razširili tudi drugje po Sloveniji ne samo po Ljubljani.

January 2013

ODEN

Oden je tradicionalna kuhana zimska jed sestavljena iz več sestavin kot so govedina, tuna, piščanec, daikon (japonska redkev), chikuwabu (ribja pasta), tofu, kuhana jajca.

Sestavine za Oden katere se namakajo v juhi so vedno posamično nataknjene na palčke katere predstavljajo en dodatek k juhi. Oden je pogosto pripravljen kot samopostrežna jed, katero si sam sestaviš iz različnih sestavin ter na koncu preliješ z željeno omako.

Seveda se Oden razlikuje po regijah ter po mojstrih, ki pripravljajo Oden. Za vas smo pripravili Oden po receptu našega že vsem dobro znanega japonskega mojstra Eiji-ja.

September 2012

Sake

Večina ljudi misli da je SAKE riževo vino. A ta opredelitev je napačna, kajti sake je izdelan iz fermentiranega riža, slada, kvasa in vode, torej je njegov nastanek bližje pivu kakor vinu in bi lahko rekli da gre bolj za riževo pivo kot vino.

Sake nastane z alkoholnim vrenjem pri čemer sladkor nastane iz škroba v riževih zrnjih. Vsebnost alkohola je 10 – 15 odstotkov

Sake je bil na japonskem dogo časa edina alkoholna pijača zato je bila ta beseda izraz za alkohol na splošno.  

Sake ima približno dvatisoč letno zgodovino.  Vse do druge svetovne vojne so sake izdelovali le iz riža, proizvodnja z dodajanjem alkohola pa se zaradi pomanjkanja riža pričela po drugi svetovni vojni.

Glede na to, ali sake vsebuje dodani čisti alkohol ali pa je iz riža ločimo dva glavni skupini sakeja.
Sakeji z dodanim alkoholom – ločijo se po deležu dodanega alkohola. Več ko je dodanega alkohola slabši in cenejši je sake. Sakeji z malo dodanega alkohola so: honjozo, ginjo in dai-ginjo.

V skupini sakejev brez dodanega alkohola, torej le iz riža so junmai-sake, junmai-ginjo in junmai-dai-ginjo. Ločijo se po kakovosti riževih zrn.

Tradicionalno sake postrežemo v porcelanastih skodelicah, vročega ali hladnega. Ledeno mrzel sake je sestavina koktajlov, mrzel ali topel pa se lahko pije tudi kot aperitiv, lahko je sladek ali suh. Sake boljše kakovosti se pije hladen.

Med najboljšimi in najdražjimi sakeji je čisti rižev sake junmai-dai-ginjo elegantnega in nežnega okusa, izdelan po tradicionalni metodi brez kakršnihkoli dodatkov. Fermentacija poteka pri nižjih temperaturah in večino dela se opravi ročno. Ker je narejen povsem naravno iz riža in vode, je bogat vir aminokislin, blag za želodec. Zaradi svoje kakovosti ga lahko pijemo vročega ali hldnega. Sake je odličen spremljevalec sušija in ocvrtih japonskih jedi, znanih pod imenom tempura.

September 2012

Suši

Suši je znana japonska narodna ribja specialiteta (izvirni latinični zapis je sushi ali zushi) v velikosti grižljaja. Japonci jedo z jedilnimi paličicami, s katerimi hrano pomakajo v različne omake in nosijo v usta. Suši so grižljaji iz riža in drugih sestavin. Nikakor niso to le surove ribe z rižem kakor pogosto zmotno mislijo zahodnjaki, ampak je sestavin več, ribe pa so ne le lahko surove, temveč tudi kuhane. Pomembno je, da so vse sestavine sveže, še posebej tiste, ki jih jemo surove. Suši je lahko različnih oblik in po tem ga tudi razlikujemo. Kadar so riž in druge sestavine zviti v alge nori, tem zvitkom pravimo maki-zushi. Če če so sestavine oblikovane v nekakšen mali cmok, so to nigiri-zushi. Poznamo še uramaki, futomaki, temaki, gunkan….

Riž za suši mora imtei kratka zrna. Namočimo ga v mešanici riževega kisa, sladkorja in soli, dodamo alge in sake, nato pa skuhamo in ohladimo. Od drugih sestavin so najpogostejše ribe in morski sadeži. Ribe so ali surove ali rahlo skuhane. Suši pogosto pripravimo z tunom, jeguljo, lignji, lososom, hobotnico, raki, školjkami in ikrami. Suši pomakamo v omako tamari (nastane s fermentacijoi soje) ali pa zraven ponudimo mešanico hrena in gorčice.

Nekdaj je bil suši metoda konzerviranja rib, ko so v sod izmenično naložili ribe in sol, nato pa ga obtežili. Po določenem času so odlili izločeno količino in ribe položili v drugi sod, tokrat po plasteh skupaj s kuhanim rižem in pustili stati šest mesecev. Vsebina je zaradi mlečnokislinskih bakterij fermentirala, vmes pa odlivali vodo.

Šele v 19. Stoletju so iz prvotne oblike sušija, ki je tedaj v japonščini pomenil “kislo je”, začeli pripravljati suši kakor ga poznamo danes.

Na tanke rezine narezani koščki surove ribe se imenujejo sašimi (sashimi). K sašimiju se lahko riž postreže posebej., zraven pa ponudi tudi različno zelenjavo. Sašimi pomakamo v sojino ali kakšno drugo omako, na primer tako z vasabijem. Na krožniku naj bi bilo vedno neparno število kosov sašimija. Vasabi sodi med najmočnejše začimbne korenine na svetu. Ima pekoč okus in naribanega dodajamo številnim omakam. V evropi ga je mogoče kupiti v obliki prahu ali v obliki paste. Nekdaj je rasel samo na Japonskem, zdaj pa ga gojijo tudi na Kitajskem, Novi Zelandiji in ZDA.